Jajka wielkanocne malowane naturą

DIY Rękodzielnia & Ludownia

Nie lubicie sztucznych barwników do zdobienia Wielkanocnych Jajek? Ja też. Na szczęście jest kilka sposobów na ich ozdobienie w naturalny sposób. Naturalne barwniki do pisanek z małym wysiłkiem znajdziecie we własnej kuchni, a w najgorszym wypadku najbliższym sklepie spożywczym.

Do dzieła! Instrukcja dla poszczególnych kolorów poniżej:

kolor lawendowo-szary – szklankę mrożonych jagód zalej szklanką wody, zagotuj, usuń jagody i dodaj łyżkę octu (może być ocet winny). Ostudź do temperatury pokojowej, ugotowane jajka zalej miksturką i zostaw na kilka godzin.

błękitny – pokrój ¼ główki czerwonej kapusty, dodać 4 szklanki wrzącej wody i 2 łyżki octu (może być ocet winny). Ostudź do temperatury pokojowej i usuń poszatkowaną kapustę. Ugotowane jajka włóż do naczynia z wodą i pozostaw na kilka godzin. Podobnie jak z kolorem lawendowym, – jeśli masz ochotę na mocniejszy kolor, zostaw jajka w zalewie na całą noc.

lawendowy – szklanka soku winogronowego i łyżeczka octu, wymieszaj. Zalej jajka (już ugotowane) miksturą i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc.

pomarańczowy (do jasnego brązu, w zależności od czasu gotowania) – skórki z 6 żółtych cebul, zalane 2 szklankami wody należy gotować około 15 minut, na koniec dodać 3 łyżki białego octu. Ugotowane jajka pozostawić w zalewie przez kilka godzin.

brązowy – 1 szklanka mocnej kawy (najlepiej mielonej zaparzonej w ekspresie) + łyżka octu. Po przestudzeniu przelać do miseczki i zanurzyć w niej jajka (ugotowane) na kilka godzin.

brązowo złoty: szklanka wody + 2 łyżki nasion kopru (np. rzymskiego), gotować na średnim ogniu przez 15 – 20 minut. Odcedzić, dodać 2 łyżeczki octu. Po przestudzeniu zalać jajka miksturą.

pomarańczowo – czerwony: 2 łyżki papryki (w proszku) zalać szklanką wrzącej wody, dodać 2 łyżki octu. Po przestudzeniu mikstura gotowa do użycia.

jasno różowy: zalewa z gotowych kiszonych buraków (lub buraków w zalewie octowej), zalać jajka na kilka godzin.

ciemnoróżowy: 4 świeże czerwone buraki (obrane i pokrojone na kawałki), zalane 2 szklankami wrzącej wody, dodać 2 łyżki octu, ostudź do temperatury pokojowej, usuń buraki.

żółty – 4 starte marchewki duszone przez 15 minut w ½ szklanki wody; odcedzi, dodać 2 łyżki octu.

Musztardowo – żółty: wymieszać 2 łyżki musztardy z 1 łyżeczką kurkumy w szklance wrzącej wody, dodać 2 łyżeczki octu.

Zielono – żółty: wywar z 4 torebek zielonej herbaty (herbata parzona co najmniej 10 minut) + 2 łyżeczki octu.

Intensywnie żółty – skórki z pomarańczy (najlepiej z 5-6 sztuk) gotować w 1,5 szklanki wody przez co najmniej 20 minut. Po przestudzeniu odcedzić i zalewa do jajajek gotowa.

 

SPOSOBY MALOWANIA JAJEK

Na ciepło – surowe jajka wkładamy do mikstury z barwnikiem i gotujemy. Niestety żeby kolor był intensywny musimy jajko gotować znacznie dłużej niż w normalnych warunkach. Tak naprawdę przydałoby się gotowania ok. 35-40 minut. Ale po takim czasie jajka mają dość specyficzny smak. Poza tym, jeśli nie zauważymy drobnych pęknięć na skorupkach zabarwimy również białko jajko, a to już na pewno nie będzie dobrze wyglądało na wielkanocnym talerzu.

Na zimno – ugotowane jajko wkładamy do zabarwionej wody i pozostawiamy na kilka godzin lub na całą noc, jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor. Minusem jest oczywiście czas, jajka trzeba przygotować w piątek. Ale efekt jest znacznie lepszy, kolory intensywniejsze, białko jajka pozostaje białkiem. Polecam!

Ważne: ciekawy efekt połysku uzyskujemy, jeśli pomalowane i osuszone jajka posmarujemy oliwą z oliwek i przetrzemy papierowym ręcznikiem.

 

© 2017 Kinelkovska. Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia użyte na stronie stanowią własność właściciela strony.